Het belang van interdentale reiniging

Het belang van interdentale reiniging

Het is belangrijk om naast 2 keer per dag tandenpoetsen, ook dagelijks de interdentale ruimtes (de ruimtes tussen uw tanden en kiezen) te reinigen.

Elke dag vormt zich tandplaque op de tanden, en blijven er voedselresten zitten tussen de tanden en kiezen. Met alleen tandenpoetsen, of dat nou handmatig of elektrisch gedaan wordt, worden de interdentale ruimtes niet bereikt. De plaque en voedselresten die dan blijven zitten, kunnen zorgen voor gaatjes. Ook kan er snel tandvleesontsteking ontstaan, dit kunt u merken aan gezwollen en bloedend tandvlees. Tandvleesontsteking kan op den duur overgaan in de afbraak van het bot waar de tanden en kiezen in verankerd staan. Zo kunt u uiteindelijk zelfs tanden of kiezen verliezen.

Als u alleen poetst, reinigt u maar 60% van uw gebit.

Afhankelijk van de grootte van de interdentale ruimtes zijn er verschillende hulpmiddelen te gebruiken.

Tandenstokers

Een goed exemplaar is van hout en heeft in doorsnede een driehoekige vorm, die past in de ruimte tussen de tanden.
Werkwijze: schuif de tandenstoker, zo veel mogelijk loodrecht op de tandenrij, met de platte kant tegen het tandvlees tussen de tanden. Haal de tandenstoker een klein stukje terug en duw hem vervolgens weer stevig tussen de tanden.

 
“Als u alleen poetst, reinigt u maar 60% van uw gebit.”

Softpicks

Een dun borsteltje van rubber, gaat over het algemeen wat soepeler tussen de gebitselementen door dan een houten tandenstoker.
Werkwijze: op dezelfde manier als de tandenstoker.

Interdentale borstels (ragers)

Deze borstels zijn zeer geschikt om grotere ruimtes tussen tanden en kiezen, tussen brugelementen en tussen tandwortels te reinigen. Overleg met uw tandarts/mondhygiënist/preventie assistent welke maat rager voor u het meest geschikt is.


Floss

Waar floss vroeger als de beste manier van interdentaal reinigen werd beschouwd, raden wij dit tegenwoordig juist minder vaak aan. Het gebruik van floss vraagt enige oefening, en verwijdert minder plaque dan een tandenstoker of interdentale borstel. In sommige gevallen blijft floss nog wel een goede manier van interdentaal reinigen. Uw behandelaar kan u hier advies over geven.Als u floss gebruikt, dan gaat de voorkeur uit naar een dikkere variant, zoals bijvoorbeeld Oral-B Ultrafloss.
Werkwijze: neem een stukje draad (ongeveer 40 cm), houd het strak gespannen tussen de vingers van beide handen en plaats het in de interdentale ruimte. Buig het dan eerst om de ene tand/kies en maak zagende bewegingen. Reinig vervolgens de andere tand/kies op dezelfde manier.



Wilt u advies over welke manier van interdentaal reinigen voor u het meest geschikt is?
Vraag het ons, wij adviseren u graag.

Terug naar overzicht